to all readers,do leave me your comment or suggestion at the shout mix or juz comment it on my entry..i really appreciate that and hoping that i could blogwalking to yours... =)

Ahad, Januari 16, 2011

MENGUBAT HATI YANG LUKA

aku ade usya satu blog ni..comei blognye..name tuan blogpon comei macam name aku jugak..tapi bile aku bace entry terbaru beliau,aku rase kesian pule sebab ttuan punye blog sedang bersedih...putus cinta barangkali..as orang yang dah berpengalaman,aku nak kongsi sket care-care menghadapi breakup...(wuu!cm da mahir giler je gaye..)ape yang bakal aku tulis seterusnye adelah berdasarkan pengalaman aku..ingin aku highlighkan disini yang aku cume INGIN BERKONGSI ILMU sedikit dengan reader-reader yang lain..tiada objektif lain tersembunyi disebalik entry ini..kalau rase entry aku kali ini agak mengarut,aku mintak maaf awal-awal..



  • menangis semahu-mahunya
~nangesla camne rupe skalipon tapi bende da blaku ann?~


mungkin juge disebabkan aku seorang perempuan(jap,kalau tak salah aku,aku ni pompuan la..nanti aku cek),bile berlaku bende yang kite tak pernah expect untuk berlaku,kite akan menangis..yup!tyme awal-awal break,memang aku menangis semahu-mahunye..bukan bererti aku kalah..cume itu salah satu care aku melepasakan perasaan sedih..even orang selalu cakap menangispon dah tak gune dah,tapi aku pedulik ape?aku bukan membazirkan air mate diorangpon?tapi,jangan la menanges sampai tujuh hari tujuh malam,ok?nak kene pelempang ngan aku buat la..kalau macam aku,aku amik satu malam untuk berfikir ngan waras balik..mean dat,satu malam jela aku menangis..then,lepas-lepas tu bile aku rase nak menangis,aku akan cakap kat diri sendiri yang 'die' tak berhak untuk dapat air mate aku..
  • mintak bantuan incik gugel
~antare motibasi dari incik gugel~

ahaha!yang ni kelakar..sesetengah orang,die tak suke mintak nasihat dari pakar kaunseling...malu barangkali..macam aku ni pulak,aku lagi suke gune incik gugel sebab tak payah aku bazirkan air liyur nak citekan kat orang sebelum die bagi aku jalan penyelesaian..senang je..korang gi kat gugel search engine tu,pastu taip je 'cara melupakan kekasih lama'..kompem banyak punye entry yang ade kaitan ngan tajuk tu..well,tyme-tyme camtukan kite perlukan motivasi..why not try the simplest way to get a motivation?its only between you and your lappy..no one knows right?
  • avoidkan diri korang untuk melakukan apa sahaja yang boleh mengingati ex korang.
~facebook menjadi sunggoh keji bile kite putus cinte~

yang ni sangat penting!kalau korang slalu gi dating kat Sunway Pyramid,sile ubah selera gi shopping kat Mid Valley pulak..unless korang rase korang dah cukup gagah perkase nak pi usha balik tempat dating korang dlu..ahaha~lagi satu,elakkan men'stalk' akaun facebook ex korang!percayelah sebab kadang-kadang bile korang buat begitu korang akan rase sakit hati sendiri..lagi satu,tak perlu nak block-block akaun orang lain(ini yang terjadi antare adik aku ngan awek beliau)..let it be..and if betol die block korang dari mengusya page die,buat macam tiada apa yang berlaku..<
  • sile buat aktiviti yang korang suke
~lepak kat beach sambil cuci mate usya orang macam merekapon okei jugak..ahaha~

yang nipon penting jugak..bile korang buat aktiviti yang korang suke,secare tak langsung korang akan rase gembire..bile korang gembire,korang tak adelah nak bazirkan mase korang dengan memikirkan tentang ex korang tuh..macam aku plak,aku buat planning thing that i wanna do tapi masih tak berpeluang untuk aku lakukan..contohnye cam ice skating,bungee jumping,wall climbing...takpon korang pegi la shopping ke,tengok wayang ke..janji korang tak duduk sensorang mourning pasal kisah lalu..
  • cari kenalan di laman sosial
~berkenalan dengan ramai orangpon seronok juge..macam-macam kerenah manusie ni..~

ahaha!yang ni paling aku suke..on da day i got dump,esoknye aku tros join chatroom taw..ntah pape je..but not bad la sebab dapat la jugak tambahkan kenalan..and kalau korang perasanpon,after aku kene dump,aku makin galak untuk aktif dalam dunie blogger ni..well atleast,everything happen should have a reason behind it right?kalau aku tak kene dump,tadela aku buat entry ni untuk bagi korang motivasi..mesti entry aku jiwang-jiwang pastu korang rase nak bakar je blog aku ann?ahaha

lastly,yang paling penting,korang dekat-dekatkan la diri korang dengan si DIA..banyak yang DIA boleh bantu korang dalam usehe nak pulihkan balik korangnye heartbroken tu..and my advise it,jangan gaduh-gaduh ok?be mature...kalau dah breakup,anggap je la tade jodoh...kalau betul die tu jodoh korang,somehow,korang akan dipertemukan balik..believe in faith..ALLAH tidak akan mengambil sesuatu yang kite sayang unless Dia akan menggantikannya dengan yang lebih baik..
~dekatkan diri dengan DIA~

Pee/ass : tetibe jadi baik..

3 ulasan:

piqa berkata...

sile bace belog saye plak ahaks~ topic sedey gak,,sob3

Chuck Revenge berkata...

ish. aku ke yang comel tuh? haha.

JuLiaNnE JiTChiE berkata...

piqa>>suda bace..bile maw pulang ke pangkuan ku??
chuck>>sejak bile ko penah comei?